вторник, 13 декабря 2011 г.

Верховна Рада проголосувала за розширення повноважень СБУ в інтернеті


Верховна Рада підтримала ініціативу Віктора Януковича про прозширення повноважень СБУ в інтернеті, незважаючи на Висновки Головного науково-експертного управління та Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.
9 грудня 2011 року Верховна Рада України прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо структури та порядку обліку кадрів Служби безпеки України». 
Разом з тим, Головне науково-експертне управління ВРУ у своєму Висновку звертає увагу на те, що:
1. Вищезазначені завдання в інформаційній сфері на СБУ законом не покладаються.
2. Боротьба із загрозами національній безпеці в інформаційній сфері, виписаними у Законі України «Про основи національної безпеки України», уже здійснюється «як самими громадянами за допомогою інститутів захисту конституційних прав і свобод, так спеціально створеними органами, наприклад, МВС, СБУ та Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України».
3. Зі змісту законопроекту неможливо чітко визначити види правопорушень, для протидії яким створюється вказаний підрозділ, права і обов’язки співробітників СБУ, що мають протидіяти цим правопорушенням, а також ряд інших питань.
4. З врахуванням цього виникає певна неясність стосовно того, для протидії яким іншим «сучасним викликам і загрозам» має бути створений новий підрозділ СБУ та у відповідність до яких «параметрів» має бути приведена структура СБУ в цілому.

Іншими словами, за ініціативою Президента України Верховна Рада створила в структурі СБУ ще один підрозділ – який має займатися невідомо чим: ідеальне рішення для обмеження інформаційних прав і свобод громадян під виглядом «контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки».

Источник: Watcher

Комментариев нет:

Отправить комментарий