пятница, 8 июля 2011 г.

Четверо з п'яти українців живуть у злиднях

В ООН підрахували - за останній рік наші співвітчизники збідніли на 10 відсотків. Понад половину родин не мають нормальних помешкань. А дві третини сільських жителів обходяться без інфрастурктури і належної медичної допомоги.

Четверо з п'яти українців живуть за межею бідності. Для їх підтримки з державного бюджету виділяють лише 23 відсотки коштів за соцпрограмами. Тому половина родин із дітьми і пенсіонерами позбавлені нормального соціального розвитку.

"Підвищення ціни праці є основною умовою підвищення рівня соціального захисту населення, насамперед системи пенсійного забезпечення, саме низький рівень оплати праці населення і висока частка тіньової зайнятості, зумовили в Україні проблему бідності пенсіонерів і соціальної ізоляції значного числа людей похилого віку". – повідомляє телеканалу UBR Лідія Дроздова, заступник міністра соціальної політики.

Найбільш знехтувані суспільством - інваліди. Освітні заклади і транспорт для людей з особливими потребами - не пристосовані. На державний кошт дві третини інвалідів не можуть купити собі навіть ліків, не кажучи про оздоровлення у санаторії. 30% узагалі не звертаються по допомогу через надмірну бюрократію і копійчані виплати.

"За один рік нічого не зробиш, це має бути системна діяльність і влади і громадянського суспільства і бізнесу, від якого треба вимагати відповідної діяльності, і саме на взаємодії цих трьох суб’єктів може бути виправлена ситуація", - вважає Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень.

Через неякісну освіту і відсутність роботи чверть непрацевлаштованих у країні - молоді спеціалісти. Ще важче знайти вакансію інвалідам. Їхні доходи - мізерні. Якщо працюють удома, можуть отримати, щонайбільше, 600 гривень за місяць. Якщо роботодавець за виконаний обсяг не заплатить, до суду звертатись марно. Цієї суми для судового позову не вистачить.

Источник: UBR

Комментариев нет:

Отправить комментарий