понедельник, 15 августа 2011 г.

Зняти гроші в банкоматі стане дешевше


Фінустановам можуть заборонити збирати комісію з клієнтів за зняття готівки через банкомати. Принаймні, такий законопроект зареєстрував у парламенті народний депутат Андрій Шевченко. У пояснювальній записці він зазначив: 1,5 відсотка відповідних винагород - це занадто дорога процедура.
Банкомати стануть історією. Звісно, якщо Верховна Рада підтримає законопроект Шевченка. Фінансові аналітики пояснюють: банки заробляють чимало грошей тим, що клієнти знімають готівку в терміналах. А документ може поставити крапку на такому бізнесі. Обслуговувати банкомати буде вкрай невигідно.
Утім це - тільки вершина айсберга. У гіршому разі уся банківська система України дасть збій.
"Вот давайте представим себе ситуацію, что есть некий проблемный банк, откуда побежали вкладчики. И они побежали в другие банки снимать там, опустошать банкоматы. Наверное, если этой комиссии не будет, то один проблемный банк может вызвать волнения по всей банковской системе", - ділиться думками з телеканалом UBR Олексій Лупоносов, експерт ринку банківських послуг та продуктів.
Натомість юристи кажуть: проблема навіть не у комісії як такій, а в її розмірі. Найчастіше - це відсоток - півтора. Утім, деякі іноземні банки беруть аж 5. І свідомо не інформують клієнтів про вартість знімання готівки через так звані чужі банкомати. Та й законодавство дає фінустановам можливість підзаробити на людях. Адже банки самостійно визначають суми дорахувань.
"Крім того, деякі банки використовують такі нюанси, як ліміт зняття коштів. Тобто, наприклад, не більше тисячі чи півтори тисячі гривень. І що виходить? Що комісія може бути невеликою, але якщо нам треба зняти більше, ніж цю тисячу аби півтори, ми повторно сплачуємо комісію", - зауважує юрист Алла Семенченко-Райківська.
Противники ж законопроекту стоять на своєму. Вони кажуть: клієнт сам обирає банк, у якому обслуговуватися. Якщо не задовольняють умови - завжди є можливість обрати іншу фінустанову. Щоправда, покласти чи зняти гроші зараз можна лише із зарплатних карток.

Источник: UBR

Комментариев нет:

Отправить комментарий